Hamers 5-gangendiner

Na een aantal verplaatsingen vond het eindelijk op 27 februari 2018 plaats, het Hamers 5-gangendiner. De lezer moet dit evenement niet verwarren met het fameuze Hamers Gangendiner, waar het de bedoeling is om in een gang in het huis van elke Hamer een gang te verorberen, waar het nodige reizen van huis naar huis de eetlust positief helpt en er dus zoveel gangen naar binnen kunnen worden gewerkt. Nee, ik heb het over het Hamers 5-gangendiner.

Het 5-gangendiner is in het leven geroepen om drang van een aantal Hamers om hun kookkunsten tentoon te stellen en dat leverde het volgende menu op:

Amuse: Inverse Bruschetta - een tomaat gevuld met mozzarella en broodkruimels (voor de tomaathaters onder ons werd er gekeken naar een radijs of komkommer in plaats van de tomaat). De amuse was een lekkere starter om de smaakpapillen aan het werk te zetten.

Voorgerecht: Sashimi van tonijn - een aantal stukjes tonijnfilet met een mayonnaise-wasabi-sausje en gezuurde komkommer met peterselieschuim (voor de visvomiteurs stond er meloen op het menu). Het voorgerecht werd geserveerd met broodjes met kruidenboter en olie met zout. Erg goed gerecht, de vis was fijn en goed in balans met het zure yoghurtsausje en de zure komkommer.

Gerecht 1: Marinade kip met Ube stamppot - Kip gemarineerd met azijn, soja saus, geperste knoflook, zwarte peper en laurierbladeren met een stamppot met Ubepoeder (een paarse Filipijnse aardappel) en baby maïs en haricots verts (voor de kip-kaniknieteters was er tofu beschikbaar). Fenomenale kip, zo heb ik hem graag!

Gerecht 2: Dumpling met boerenkool - Naam zegt het eigenlijk best wel. Gewoon goed, niet veel meer over te zeggen eigenlijk.

Hoofdgerecht: Ree - Stukjes ree met een Tarte Tatin van rode ui, gele en rode bieten, zoete aardappel en yoghurt toefjes (het voer voor de reerepenten is mij helaas ontgaan). Wat een top hoofdgerecht. Ree was lekker, kende het zelf nog niet, de rode ui en de bieten maakten het gerecht helemaal af.

Nagerecht: IJs - Watermeloen met basilicumijs, een crumble van pistache, witte wijngelei, licht geschroeide watermeloen. Zelf voor iemand die niet fan is van toetjes een topgerecht, vond het vooral speciaal dat het ijs niet zo zoet was, maar dat dat juist een fijne combinatie was met de zoute pistache.

Kaasplankie: Mozarella met peper en zout - Man, man, man, wat een lekkere kaas.

Fijn dat we dit als dispuut voor/met elkaar doen, gezellige avond, top geregeld, lekker gekookt. Kortom, koks bedankt!