Over ons

Het is inmiddels een klein tijdje geleden, 2014, veel dingen die nu zijn waren nog niet! Hamers was er toen ook nog niet. Ja, er was een groepje mensen dat elke zondag in de Beiaard verzamelde om te genieten van het speciaalbieraanbod. Maar slechts enkelen daarvan hadden een affiniteit met hamers, en slechts eentje daarvan met sikkels. Een half jaar lang hadden ze gebruik gemaakt van wiegaaternaardebeiaard.nl, waar de enige mogelijkheid bestond op het zetten van een slider op ja of nee. De echte gezelligheid, meende men, kwam wel in de kroeg! 

Gezelligheid was geen groot woord. Met elke zondag groeide de hechtheid van de groep, tot een bijzondere dag arriveerde: 17 maart 2014. Deze zondagborrel was er een als alle anderen, totdat een van de toekomstige Hamers opperde: waarom zijn we eigenlijk geen dispuut, waarom worden we niet een dispuut? We zijn een vriendengroep, we hebben een standaardborrel, we hebben alleen nog een naam nodig! 

Die nacht werden onder enige invloed van de zojuist genoten biertjes de eerste statuten geschreven, van datgene dat zichzelf Hamers zonder Sikkel zou noemen. De Hamers wel, want het grootste deel hield van hamers. De Sikkel niet, want die had maar één fan. De rest van de statuten waren wellicht een zooitje, product van een overschot aan alcohol en enthousiasme en een gebrek aan beschaafdheid. Meteen een week later hadden de Hamers een extra lid, omdat de persoon die er de 18e niet bij kon zijn zich meteen aansloot! Uit coulance werd zijn aspirantentijd geseponeerd. 

Niet veel later echter, werden de goede statuten geschreven, en nog beter: kwamen de eerste aspirant-leden! Zij kregen de eerste nobele taak richting onze prominentie: er moest een bord komen. Na enkele hobbeltjes onderweg, hing het bord in de Beiaard, daar waar het nog steeds hangt. Trots in het midden, goed zichtbaar voor iedereen! 

Langzaamaan kwam er meer structuur in het dispuut. Een groot deel wilde bier brouwen en richtte daarvoor de ‘Alcoholalchemisten’ op. Het brouwproces werd intens bestudeerd en in 2015 waren de eerste biertjes te drinken, hoewel over de smaak nog bijzonder veel gediscussieerd werd. Inmiddels zijn de brouwsels beter, want immers: oefening baart kunst! 

Verder zijn er steeds meer tradities bij de Hamers geslopen en genieten ze steeds maar weer, van de Bi-maandelijkse verre borrel, het dispuutsuitje, het gangendiner en meer. Het belangrijkste uiteraard blijft die avond waar het mee begon: de zondagborrel, elke week ongeacht wat!